GENERATION SMART

První výstava českého postinternetového uměni


Vernisáž

úterý 12. 5. 2015, 18.00, Galerie NTK

Doba trvání výstavy

13. 5. - 13. 6. 2015

Vstup zdarma

Vystavují

Kryštof Ambrůz, Filip Dvořák, Jakub Geltner, Katarína Hládeková, Ondřej Homola, Martin Kohout, Martin Kolarov, Adéla Korbičková, David Krňanský, Ladislav Kyllar, Martin Lukáč, Kristýna Lutzová, Black Media, Andrea Mikysková, Richard Nikl, Olbram Pavlíček, Julius Reichel, The Rodina, Lucie Rosenfeldová, Barbora Švehláková, Ladislav Tejml, Nik Timková

Kurátoři

David Kořínek a Milan Mikuláštík

O výstavě

Jak současní mladí umělci ve své tvorbě reflektují každodenní samozřejmou přítomnost digitálních obrazů, chytrých technologií a sociálních sítí?

Kurátoři vycházejí z předpokladu, že se umění v posledních dvaceti letech změnilo a za hybatel této změny považují internet, jehož masové rozšíření se datuje do poloviny devadesátých let 20. století. Dalším významným činitelem ovlivňujícím podobu současného umění jsou takzvané smart technologie a sociální sítě jako je například Facebook. Umělecký názor zúčastněných mladých umělců se vytvářel v době, kdy již internet existoval, tito jej proto považují za zcela běžnou součást světa a společnosti. To se pak odráží nejen v práci s novými médii, ale ovlivňuje podobu veškerých uměleckých výstupů, včetně obrazu, fotografie či sochy, ale přirozeně také grafického designu, jehož protagonisté jsou na výstavě také přítomni. Výstava je českým příspěvkem k diskusi o aktuálních tendencích na světové umělecké scéně, pro které se vžil termín “postinternetové umění”.

Archiv výstav

Kurátor galerie

Milan Mikuláštík
  milan.mikulastik@techlib.cz
  773 653 825

Otevírací doba

út – ne 10—18

 


Otevírací doba

út – ne 10—18


Otevírací doba

út – ne 10—18

Editor: Milan Mikuláštík Poslední změna: 29.1. 2021 01:01